Info

Mobilpodden

Mobilpodden är en podd om det mobila affärslivet.
RSS Feed
Mobilpodden
2017
November
October
September
January


2016
December
November
October
September
August
July
June
March
January


2015
December
November
October
September
August
June
May
April
March
February
January


2014
December


All Episodes
Archives
Now displaying: 2015
Dec 23, 2015

I detta avsnitt av Mobilpodden pratar vi om apparna som vi använde 2015. Johan får återigen vara med i podden trots att han fortsätter att ohämmat hylla nyhetsappen Flipboard. Mats väljer världens näst största sökmotor som den mest inflytelserika appen 2015 vilket kanske låter fullständigt fantasilöst. Avsnittet fortsätter sedan med bankappar och produktivitetsaplar för att avslutas med en trendspaning för året som kommer.

Sammanfattningsvis blir detta ett avsnitt fullt med appsnack och roliga reflektioner från året som gått.

Avsnittet i korthet

 • 00 min - Intro och nyhetsappar
 • 05 min - Youtube och video som läromedel
 • 09 min - Bankappar med tillhörande hjälpmedel
 • 20 min - Årets produktivitetsappar
 • 25 min - Appar som vi vill använda men inte lyckats med detta år.
 • 30 min - Vad vi tror kommer hända 2016

Avsnittet hittar du här

iTunes

https://itunes.apple.com/se/podcast/mobilpodden/id949359985

Acast

https://www.acast.com/mobilpodden

PlayerFM

https://player.fm/series/mobilpodden

Dec 10, 2015

I dagens avsnitt av mobilpodden träffar vi Linnea Nåbo. Vi pratar om begreppet digital portfolio, rekrytering och digital närvaro i allmänhet.

Linnea kommer med smarta tips som hjälper dig att bygga ett starkt personligt varumärke baserat på vanliga beteenden på webben.

Avsnittet i korthet:

 • 00 min - Välkommen Linnea Nåbo!
 • 05 min - Begreppet digital portfolio
 • 10 min - Smarta twittertips
 • 20 min - Behöver du bara vara aktiv på LinkedIn när du söker jobb?
 • 30 min - Tips för hur du bygger ett personligt varumärke!

Vill du veta mer om podden eller har frågor till oss finns vi på twitter (@mobilpodden) eller på vår egen site http://www.exsitec.se/mobilpodden.

 

Tack för du ville vara med Linnea!

 

Nov 20, 2015

Michael och Mats pratar om de senaste heta nyheterna i techvärlden: YouTube Music, Facebook Notify, Alibabas monsterförsäljning och Ipad Pro.

 

Avsnittet hittar ni här:

iTunes

https://itunes.apple.com/se/podcast/mobilpodden/id949359985

Acast

https://www.acast.com/mobilpodden

PlayerFM

https://player.fm/series/mobilpodden

Nov 9, 2015

Podden träffar Fredrik Larsson som expert på digitala kanaler. Micke och Fredrik pratar om vilka kanaler som är viktigast just nu och spanar lite om framtiden. Vad bör man tänka på när man väljer sina digitala kanaler, vad är hett just nu?

00 min - Välkommen Fredrik Larsson
05 min - Hur ska man välja digitala kanaler?
13 min - Swish förändrar människors vardag
20 min - Tänkvärt om Facebook som innehållskanal.
30 min - Varför fungerar inte retargeting?

Avsnittet hittar ni här:

iTunes

https://itunes.apple.com/se/podcast/mobilpodden/id949359985

Acast

https://www.acast.com/mobilpodden

PlayerFM

https://player.fm/series/mobilpodden

Nov 3, 2015

Tech-världen upphör aldrig att överraska oss. Activision Blizzard köper casual gaming-bolaget King för 50 miljarder. Är det värt priset och vad betalar man för?

Amazon, den gigantiske diversehandlaren på nätet, öppnar sin första fysiska. Är det en ding-ding värld, första april eller är världen bara ett gigantiskt hjul som snurrar runt runt. Vi reder ut begreppen!

Är det dags att skaffa en Apple TV nu när TV-tittandet är sekundärt? Är TV:n bara en stor ny skärm och hur funkar apparna på Apple TV:n. Mats djupdyker.

Oct 23, 2015

I veckans podd träffar vi Erik Andersson från svenska startupen Teamtailor. Ämnet för dagen är rekrytering och hur ny teknik förändrar den branschen.
Vi pratar om mobila jobbsökare, hur vi håller kontakten med intressanta företag och hur olika branschers jobbsökare skiljer sig åt. Testa gärna att följa Eriks råd att pröva er egen karriärwebb utifrån en mobil användares perspektiv.

Avsnittet i korthet:

 • 00 min – Vem är Erik och vad är Teamtailor?
 • 10 min – De vanligaste felen företag gör när de vill rekrytera mobilt
 • 15 min – Karriärsidan görs sist men används mest.
 • 20 min – Framtidsspaning med Erik

Avsnittet hittar ni här:

iTunes

https://itunes.apple.com/se/podcast/mobilpodden/id949359985

Acast

https://www.acast.com/mobilpodden

PlayerFM

https://player.fm/series/mobilpodden

 

Läs mer:

För att läsa mer om Teamtailor klickar ni här

 

Oct 7, 2015

I veckans nyhetssvep pratar vi om en trio av VD:ar som är i ropet just nu: Aaron Levie VD för Box och underbar Twitter-profil om hur Box går från fillagring till innehåll och samarbete, Elon Musk och Teslas lansering av Model X samt Jack Dorsey inträde på Twitter och om Twitter Moments är räddningen.

Men det är inte allt! Kort analys från gårdagens Windows 10 event som hade fokus på hårdvara: Microsoft släpper nya telefoner och en sin första bärbara dator!

Det finns olika verktyg för att samarbeta på företaget och vi berättar om våra erfarenheter med Slack och svenska HR-verktyget TeamTailor - olika men ändå lika.

Sep 30, 2015

Vi snackar om de bästa apparna för att göra anteckningar och inser att några i gänget är moderna medan andra jobbar lite mer analogt och även egensnickrat.

Sedan blir det en del om ad-blockers på mobilen och om iOS9 gör att det är lättare att stalkad.

Sep 24, 2015

Ett skolprojekt blev en entreprenörsresa för Tomas Ahlström.

Nu nästan 20 år senare har Tomas startat flera bolag i spel- och teknikbranschen. Bland annat var Tomas med och utvecklade appen Blocksworld (Lego kombinerat med Minecraft) som snabbt köptes upp av San Francisco-baserade Linden Lab. 

Nu jobbar Tomas med innovationsrådgivning vid Linköpings Universitet, samtidigt som han driver en startup som utvecklar ett spelarmband för barn - Lifee.

Vi pratar om resan genom två IT-bubblor, försäljning av bolag, investerarklimat, hårdvaruutveckling och vilken crowdfunding-plattform som lämpar sig bäst.

www.getlifee.com

Sep 17, 2015

Mobilpodden #24 handlar om appen Instabridge och entreprenörskap. Niklas Agevik (@niklas_a) är grundare och han berättar inlevelsefullt om appen och om utmaningar som en entreprenör ställs inför. Hur ärlig ska man vara med sina lunchplaner? Hur mycket data behöver vi? 

Mobilpodden #24 handlar om appen Instabridge och entreprenörskap. Niklas Agevik (@niklas_a) är grundare och han berättar inlevelsefullt om appen och om utmaningar som en entreprenör ställs inför. Hur ärlig ska man vara med sina lunchplaner? Hur mycket data behöver vi?

Möt en spännande gäst som verkligen har fingret på startup-pulsen.

Avsnittet i delar:

00 min - Vad är Instabridge?

15 min - Niklas berättar om utmaningar som entreprenör

23 min - Rekrytering - There ain´t no free lunch!

30 min - Niklas berättar om hans sätt att tänka kring investerare

35 min - Hur påverkas världen av utökad data i smartphones

40 min - Vad är nästa steg för Instabridge?

Jobba på Instabridge

Ladda ned Instabridge för Android

Ladda ned Instabridge för iPhone

Om Instabridge

Instabridge är världens största Wifi-community. Tanka ner appen och få genast tillgång till 3 miljoner hotspots som är verifierade och hänger med dig var du än går, som ett simkort för Wifi.

 

 

 

Sep 9, 2015

I dagens podd träffar vi Magnus Hjälmdahl från VTI (Statens väg- och transportforskningsinstitut) och ämnet är självkörande bilar. I avsnittet pratar vi om hur nuläget ser ut i en av de mest hypade branscherna just nu.

Vem bygger framtidens bilar? Vad är platooning? Behöver vi parkeringar i framtiden? Ett minst sagt spännande ämne berörs och med oss har vi en av landets främsta experter på området.

Vad har detta med mobilt att göra tänker ni? Lyssna och se om du kommer på det innan Micke lyckas i avsnittets elfte timme.

Axplock från innehållet:

 • 2 min - Magnus berättar om nuläget för självkörande bilar.
 • 25 min - Framtiden bilägande
 • 30 min - Lastbilsbegreppet platooning förklaras
 • 45 min - Vad händer med stadsbilden när autonoma bilar dominerar vägarna?
 • 53 min - Micke kommer på koppling mellan mobilt och dagens ämne.

Om VTI

VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, är ett oberoende och internationellt framstående forskningsinstitut inom transportsektorn. Deras huvuduppgift är att bedriva forskning och utveckling kring infrastruktur, trafik och transporter.

Aug 26, 2015

Efter sommaruppehållet kickstartar vi med en podd med livepublik och pratar Alphabet, otrohetssajten som blir hackad, Facebook om 5 år, Twitter-beefen mellan Daniel Ek och Notch och mycket annat och en ny kyrkapp visar att allt kommer att digitaliseras.

Jun 25, 2015

För de regniga sommardagarna har vi plockat ut de bästa nyhetsapparna så du kan hålla dig uppdaterad på uteserveringen. Vi pratar även om trender som påverkar nyhetsindustrin och hur man konsumerar nyheter. Och vi utser Sveriges svar på Buzzfeed.

Och till nästa gång: Stay classy, San Diego (och dela gärna :-))

Appar i avsnittet

Nuzzel

Buzzfeed News

NYT Now

Flipboard

Feedly

Press

Jun 15, 2015

Vi inleder med ett nyhetssvep och pratar om Twitter, deras avgående VD och vad de ska göra för att räta upp skutan. Sedan om hur stort virtual reality och augmented reality kommer att bli och hur du kommer att se ut med en stor plasthjälm på huvudet när du står i kön på ICA.

Men mest pratar vi om begreppet digitalisering och vad det är och hur det påverkar hur vi gör affärer. Mjukvara, webb och mobilt förändrar världen i allt snabbare takt för alla företag. Smartphonen och molnlösningar driver på dina kunders förväntningar på ett polerat digitalt tjänstelager vare sig du verkar inom B2B som B2C. Du förbättrar din kärnverksamhet införandet av digitala affärsprocesser som leder till mer effektiva arbetssätt. Det digitala tjänstelagret för dina kunder adderar värde och skapar lojalitet genom att fokusera på kundnöjdhet, engagemang och transparens.

Frågeställningar kring digitalisering att ta med sig:

 • Varför behöver vi ett digitalt tjänstelager för våra kunder?
 • Varför behöver affärsprocesser digitaliseras?
 • Vilka processer/flöden ska vi prioritera?
 • Hur gör jag för att arbeta med digital innovation i min bransch?
 • Hur digitaliserar vi våra affärsprocesser med mobilt i åtanke?
 • Hur kan ett digital tjänstelager stärka din konkurrenskraft med ett tjänstelager.
 • Vilka affärsprocesser bör vi fokusera på?
 • Exempel på digitala tjänstelager inom B2B respektive B2C.
 • Vad är skillnaden mellan B2B och B2C? Hur gör man - vad är första steget på resan?

 

 

Jun 11, 2015

Michael och Anders dissikerar framtiden för streamade musiktjänster, alltifrån till om Apple överhuvudtaget ska syssla med musik (är de inte ett hårdvarubolag?), varumärket Apple Music och om spelpanen är lika på Android för de båda bolagen.

Podden avslutas med en förutsägelse, dock utan prispott, om vilket av bolagen som leder 1 år från och med nu.

Mycket nöje - och dela gärna!

Jun 3, 2015
Mobilpodden möter Mats Boman från företaget Practise som är expert på kompetensutveckling och ledarskap. Mats har lång erfarenhet av ledarskap från polisen och intresserar sig för kopplingar mellan teknik och människa.

 Ämnet för dagen handlar om kopplingen mellan ledarskap och mobilitet. Kan mobila appar i sig underlätta arbetet för dig som ledare? Vad finns det för risker med ökad tillgänglighet? Ett kul avsnitt med anekdoter från polisen, barndomen och egenupplevd förändringsångest.

 Lyssna, dela och hör gärna av er med feedback!

 Avsnittet i delar (inkl cirkatider)

 • min 5 — Autonomi vs. Övervakning
 • min 15 — Vedpinnesyndromet
 • min 20 — Citroëns hetaste slogan från förr
 • min 25 — Vad hände när polisen fick bättre kommunikationsmöjligheter?
 • min 35 — Tips för ledare vid införande av nya system
May 29, 2015

Timmarna efter Googles stora utvecklarkonferens, Google I/O, levererar vi analys av Brillo, Now on Tap, Google Photos och Android M.

Ber om ursäkt för den något undermåliga ljudkvaliteten - bättring utlovas.

May 19, 2015

Länkar till det vissa delar av det vi pratar om i avsnittet:

 

Elon Musk: The World’s Raddest Man

http://waitbutwhy.com/2015/05/elon-musk-the-worlds-raddest-man.html

 

The AI Revolution: Our Immortality or Extinction

http://waitbutwhy.com/2015/01/artificial-intelligence-revolution-2.html

 

Biografi - Elon Musk - Tesla, SpaceX, and the Quest for a Fantastic Future

http://www.harpercollins.com/9780062301239/elon-musk

 

PowerWall

https://www.youtube.com/watch?v=ZVjW9XdPlhg

 

SpaceX

http://www.spacex.com

 

Tesla Motors

http://www.teslamotors.com/

 

Hyperloop:

http://www.spacex.com/hyperloop

May 11, 2015

Vi pratar om Microsofts nya webbläsare Edge, klockrecensioner och semesterutmaningar tillsammans med sin telefon. Så tipsar vi om tankesätt kring utveckling av appar med offlinestöd.

http://windows.microsoft.com/en-us/windows/preview-microsoft-edge-pc

 

 

May 6, 2015

Daniel Eriksson tog vägen från Handelshögskolan via Spotify growth team till att vara en av grundarna till Waitress, en app som är som Uber för restauranger.

Vi djupdyker bland annat i hur man mäter hur framgångsrik din app är i termer av Acquisition, Activation, Retention och Revenue.

Apr 27, 2015

Hampus Jakobsson är både entreprenör (även om han inte gillar ordet) och investerare.

Tidigare har han byggt upp TAT (The Astonishing Tribe) som såldes till RIM/Blackberry och hade bland annat varit med och jobbat fram första versionen av Android.

Nu är han VD för Brisk som gör Salesforce mer användarvänligt och tillgängligt. I avsnittet pratar vi om hur det är att ha sina kunder på alla ställen förutom det landet där man själv bor.

Sedan bekänner vi båda vår fanboydom för Elon Musk och hur livet blir när Ultron finns på riktigt; hur påverkar stark AI världen de närmaste åren?

Och du, sprid gärna i social media. :)

Avsnittet hittar även här:

Apr 1, 2015

Mats gör comeback och vi snackar Amazons nya knapp, Jay-Z:s Spotifydödare Tidal, och om Webbdagarna ska byta namn, FB Messenger gör det möjligt att chatta med den lokala grillen snart.

 

30 späckade minuter så här inför påsk - glad påsk!

Mar 17, 2015

Michael, Martin och Johan pratar om våra favoritappar just nu, om livestreamning är det nya svarta, huruvida Twitter är onda och om Microsoft vet vad tusan de håller på med och hur deras framtid ser ut.

Appar från avsnittet:

Google Now

Meerkat: http://meerkatapp.co

myLife Calendar: http://appyend.com/

Microsoft Delve: http://blogs.office.com/2014/03/11/introducing-codename-oslo-and-the-office-graph/

 

 

Mar 13, 2015

Michael Höglund, Martin Kaldma och Johan Kallblad dyker djupt efter Apples event där Apple Watch lanserades. Diskussionen spänner från lyxartiklar, till om konkurrenterna heter Rolex och Hublot snarare än Pebble och Android och hur smarta objekt gör adoptionen av Apple Watch enklare.

1 2 Next »